Az Ön böngészője nem támogatott. Kérjük használjon Chrome, Firefox, Edge vagy Safari böngészőt. További részletek

 • ENG
 • |

  4iG

  {{ portfolioStock.last }} Ft

  {{ portfolioStock.change_percent }}

MegoldásokDigitalizáció Iparági MegoldásokProptech ingatlan technológiák

PROPTECH INGATLAN TECHNOLÓGIÁK

Hatékonyabb fejlesztés és üzemeltetés digitális alapokon

A digitalizáció új szintre emeli az épületüzemeltetést, bérlői és kezelői oldalról jelentős megtakarítások érhetők el, legyen szó már megvalósult, vagy újonnan tervezett, kivitelezett épületről.

A digitalizáció az épületek tervezési, kivitelezési és átalakítási, valamint az üzemeltetési folyamatait is jelentősen megkönnyíti. Ezen technológiák alkalmazása kibővíti a szerződő felek számára elérhető, mért adatokra épülő dokumentációt, így bármely fázisra visszatekintve konkrétumok alapján lehet esetleges vitás helyzeteket tisztázni. A további fejlesztések, bővítések megvalósítása pedig gyorsabban és pontosabban végezhető el.

Kivitelezési fázisban az épület előrehaladásának folyamatos monitorozása 4D környezetben történik (3 fizikai és időbeli dimenziók együttesen). A kiviteli terveket folyamatosan összevetve a 3D felméréssel, pontosan nyomon követhető az aktuális készültségi szint, legyen az a statikai váz, gépészet vagy az elektromos hálózat kiépítése. Jelentős eltérés esetén a tervezőknek a kivitelezést lekövető felmérés alapján lehetőségük van módosítani a terveket, ezzel megelőzve az esetleges ütközéseket, nem tervezett rögtönzéseket. A 3D-ben rögzített pontfelhő megfelelő alapot biztosít a kivitelezés elszámolásához is.

Az építőipari digitalizáció új szintjét jelenti a 4iG Mensor3D üzletág által alkotott rendszer. Meglévő épület átalakítása során már a tervezés fázisát megelőzve készül felmérési dokumentáció az ingatlanról. A dokumentáció nagyfelbontású digitális fényképekből, panorámaképekből, részletes 2D rajzokból, 3D modellekből és az ezeket kiegészítő attribútum adatokból áll. Így a tervezés valós és idealizálástól mentes geometriai alapra történik, ezzel csökkentve a kivitelezéskor az ütközéseket és a folyamatos újratervezést.

Az ütemezett felmérésnek köszönhetően az épületről elkészíthető a megvalósult állapot BIM modellje, ami a megvalósulási terven túl az épület üzemeltetésének is alapelemévé válik.

A digitalizáció új szintre emeli az épületüzemeltetést, ezért bérlői és kezelői oldalról is megtakarítások érhetők el, legyen szó már megvalósult vagy újonnan tervezett épületről. Üzemeltetési fázisban pontos kimutatást kaphatunk arról, hogy a bérlők pontosan mekkora területet bérelnek, milyen átalakításokra van mód és alapvető támogatást nyújt a karbantartások elvégzéséhez. Olyan komplex rendszert biztosítunk, ami tartalmazza az épület naprakész 3D pontfelhőjét, 2D rajzait, ezeken megjelölve az üzemeltetéshez szükséges egységek (szenzorok, lámpák, kapcsolók, elszívók stb.). Ezek az elemek kereshetők, kijelölhetők, megoszthatók, ezzel egyszerűsítve és egyértelműsítve a hibabejelentést, a karbantartást vagy éppen az asztalok, tárgyalók foglalását. Akár egy mobil eszköz segítségével is elérhető felületen olyan valós idejű adat is megjeleníthető, mint a hőmérséklet, páratartalom vagy más szenzorokból származó adat.

A rendszerbe fejlesztett, telepített szenzorokat nem igénylő beltéri navigáció segítségével az épületen belüli (akár a gépészeti berendezések közötti) útvonaltervezés új szintjét biztosítjuk.

 • Tervezés és ütközésvizsgálat
 • Üzemeltetés támogatása
 • 3D pontfelhő
 • BIM (Building Information Modeling)
 • Okos irodák, hatékony megoldások, a jövő technológiája a jelenben.

A 3D technológiák alkalmazására és felhasználására szakosodott önálló üzletágunk weboldala: https://www.mensor3d.com/hu/