Az Ön böngészője nem támogatott. Kérjük használjon Chrome, Firefox, Edge vagy Safari böngészőt. További részletek

 • ENG
 • |

  4iG

  {{ portfolioStock.last }} Ft

  {{ portfolioStock.change_percent }}

GYÁRTÁS, TERMELŐIPAR

A digitális átalakulás a gyártást és a termelőipart is jelentősen megváltoztatja

A cégeknek és ipari folyamataiknak alkalmazkodniuk kell a gyors változáshoz, ha nem akarnak lemaradni versenytársaiktól hatékonyságukkal, fejlesztéseikkel.

A folyamatos fejlődést az egyre bővülő következő generációs technológiák tovább gyorsítják, mint az intelligens robotok, drónok, szenzorok, vagy a 3D-s nyomtatás. Azon túl, hogy újabb és újabb technológiák válnak elérhetővé a termelő vállalatok számára, a megrendelők és vevők is egyre magasabb igényeket támasztanak a gyártási folyamatok adatainak elemzésével kapcsolatban.

Az Ipar 4.0 olyan területnek, mely az eddigi gyakorlathoz képest nagyságrendekkel jobban támaszkodik az IT megoldásokra, ma már nem az a problémája, hogy milyen alkalmazásokat használnak a cégek, hanem az, hogyan találják meg az integrációs lehetőségeket a rendszerintegrátor IT cégek segítségével, útmutatásával, hogy a core tevékenységet kiszolgáló (ERP, CMMS, MES, WMS stb.) rendszerek információit, adatait a lehető legmagasabb szinten hasznosítsák. Ezért a rendszerintegrátoroknak alkalmazkodniuk kell a terület megváltozott igényeihez, fel kell készülniük az ipari terület alaptevékenységeit kiszolgáló IT rendszerek (pl.: digitális ikerpár előállítása, integrációs feladatok, tevékenység – automatizálási, gépi tanulással támogatott elemzés – beavatkozás, IT biztonsági rendszerek) megvalósítására is.

Rendszerintegrátorként a 4iG jelentős szakértői tudásbázisára és számos, sikeresen megvalósított komplex projektjére is támaszkodik. A 4iG aktívan vesz részt a gyártó és termelő cégeknél a testre szabott megoldások kialakításában. Ezekkel jelentős hatékonyságnövelés érhető el, így ügyfeleink nagy mértékű versenyelőnyre tehetnek szert.

Az ipari digitalizációs fejlesztések iránt az igény egyre növekszik szinte minden területen: autóipar, elektronikai ipar, gyógyszeripar, FMCG, olajipar. Mivel iparágfüggetlenül jelentős előnyöket lehet elérni a digitális transzformációval, ezen a téren könnyű felfedezni a hasonlóságokat a Lean stratégiákkal és eszközökkel. Mondhatjuk azt, hogy azok a vállalatok, amelyek időben standarizálták, átláthatóvá tették az üzleti- és gyártási folyamataikat, ma már Ipar 4.0-ra kapcsolhatnak. Ahhoz, hogy magasabb technológiai érettségi szintre emelkedjen egy gyártócég, általánosságban előfeltétel, hogy széles körben Ipar 3.0 technológiákat, szakértői rendszerek használjon már. Innen vezet tovább az út a következő fokozatra: az adatalapú automatizációhoz, robotizációhoz - ez maga az ipari digitalizáció. Ezt a fejlődést többféle motor is hajtja a világban ilyenek a:

 • gyorsan változó piaci- és vevő igények,
 • versenytársak előretörése minőségben és fejlesztésekben,
 • emberi erőforrások korlátozottsága,
 • egyre növekvő elvárások a beszállítói láncban és ökoszisztémában, azonban a cél minden esetben egységes, az Ipar 4.0 megoldásoknak növekedési hatást kell eredményeznie: hatékonyság, minőség, logisztika és profit terén.

A 4iOP TERMÉKCSALÁD

A 4iOP Termék- és megoldáscsalád a 4iG által kifejlesztett ipari digitalizációs platform, keretrendszer, amely a gyártás minden szintjére képes általában nem „dobozos”, hanem egyedi igényekre szabott, gyártási folyamatokat segítő megoldásokat kínálni. Ez a digitalizációs platform modulárisan is felépíthető, így nem szükséges a teljes end-to-end rendszert megvenni, mivel ez már önmagában jól skálázható. A 4iOP termékei egyfajta layer-ként működnek a platformon, ahol bármelyik elem külön-külön hozzáemelhető.

MIÉRT A 4iG?

A 4iG a következő gyártási problémákra kínál hatékony megoldásokat:

 • valós szűk keresztmetszetek azonosítása, gépállások és nem tervezett meghibásodások előrejelzése, intra-logisztikai veszteségek láthatóvá tétele, állásidő objektív mérése és okainak feltárása,
 • vevői igények, elvárások, műszaki tartalom gyakori változásai,
 • a folyamatok nyomon követése nem teljeskörű, az objektív teljesítmény mérés hiányos, döntéstámogató eszközök hiánya, események gyors és szabályozott eszkalációja körülményes,
 • sorbanállási, torlódási problémák, optimális tárolási helyek és útvonalak hiányoznak, a kapacitás elemzés és tervezés hiányos,
 • minőség-ellenőrzés automatizálása, az azonnali beavatkozás és intézkedés lehetősége nincs kiépítve,
 • dolgozók, operátorok teljesítményének követése nem megoldott.

Számos iparágban bizonyítottuk már, hogy az IT rendszereken túlmutató megközelítésünk jelentősen segíti ügyeleinket üzleti céljaik elérésében. Szemléletünk az azonnal bevezethető rendszerek (termékeink) mellett a hosszú távú, közös innovációra épülő partnerségre is kiterjed. A sikeres üzleti digitális transzformáció azonban nem léphető meg stabil IT alapok nélkül, beleértve technológiát, folyamatokat és emberi erőforrásokat, szakértelmet is. A 4iG komplex digitalizációs megközelítésével hatékonyabban tudja felkészíteni ügyfeleinek szervezetét a digitalizált gazdaság megkívánta újfajta működési modellekre.

A 4IG MEGOLDÁSA EZEN IPARÁGAKRA

ZSEBEMBEN A GYÁRAM

A NavVis technológia segítségével akár napi 10 000 négyzetméteres területet is képesek vagyunk felmérni.

4iOP TERMÉKCSALÁD

Az Ipar 4.0 leginkább a különálló szakértői rendszerek adatait integrálja, majd azokat együttesen elemezve magasabb szintre emeli a gyártást.

IPAR 4.0 - ENERGIAMENEDZSMENT

A Siemens skálázható megoldásai a kötelező ipari fogyasztásméréstől a komplex, gépi tanulásra épülő energiamenedzsment rendszerekig.