Az Ön böngészője nem támogatott. Kérjük használjon Chrome, Firefox, Edge vagy Safari böngészőt. További részletek

 • ENG
 • |

  4iG

  {{ portfolioStock.last }} Ft

  {{ portfolioStock.change_percent }}

MegoldásokDigitalizáció Iparági MegoldásokÉpitészet, gépészet, kulturális örökség, filmipar

ÉPÍTÉSZET, GÉPÉSZET, KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG, FILMIPAR

Alkalmazott innovatív 3D technológiáink és szolgáltatásaink a fizikai-digitális terek gyakorlati célú összekötéséhez

3D precíziós felméréseinkre épülő digitális felület- és környezetmodellek kialakítása, utólagos nagy pontosságú vizsgálatok és elemzések.

Napjainkban a háromdimenziós (3D) technológiák, mint a térbeli tervezés, képalkotás, megjelenítés vagy nyomtatás, forradalmi fejlődésen mennek keresztül. Az egyre fejlettebb eszközök (pl. szkennerek, nyomtatók, monitorok), illetve szoftverek (digitalizáló, CAD/CAM/CAE programok) újabb és újabb felhasználási területeket nyernek meg az ipar, az építészet, az élettudományok, a kultúra vagy éppen a szórakoztatás terén.

A 3D technológiák alkalmazására és felhasználására létrehozott Mensor3D a 4iG vállalatcsoport több korábbi 3D technológiákkal kapcsolatos kutatás-fejlesztési projektjének sikeres eredményeként jöhetett létre 2014-ben.

A Mensor3D csapata 4iG Nyrt. önálló üzletágaként integrálja az ehhez kapcsolódó alkalmazásokat, szolgáltatásokat és fejlesztéseket. Projektjeink és innovatív tevékenységünk révén egyedülálló tudás birtokosává válhattunk a hazai szolgáltatási piacon. Munkánk során ötvözzük a különböző 3D felmérési technológiákat, megfelelve akár mikron pontosságú igényeknek is, biztosítva bármilyen ügyfél számára a megoldásorientált kiszolgálást. Fennállásunk óta számos jelentős referenciával rendelkezünk az építészet, gépészet, Building Information Modeling (BIM), gépipar, örökségvédelem, filmipar, reverse engineering területén és szakértői bázisunkra támaszkodva újabb területeken is segíteni megrendelőinket.

Olyan 3D precíziós felmérést, valamint ehhez kapcsolódó szolgáltatásokat kínálunk, amellyel lehetőség van digitális modellek készítésére, felület- és környezetmodell kialakítására, utólagos nagy pontosságú vizsgálatokra és elemzésekre.

Gépészet

Gépészeti 3D szkennelés, 3D digitalizálás a 3D szkennelés néhány milliméteres vagy akár több méteres alkatrészek, gyártmányok teljes látható felületétének nagypontosságú, 3 dimenziós digitalizálását jelenti. A szkennerek a geometriai alakzat felületét leképezik pontfelhő vagy poligonháló formájában, úgy, hogy az eszköz nem ér hozzá a tárgyhoz.

3D képalkotási, modellezési és nyomtatási technológiák térnyerése a termékek tervezésétől a gyártási folyamatokon át a minőség-ellenőrzésig jól látható. A terméktervezés szakaszában a koncepciók kialakításától a műszaki termék-fejlesztés végrehajtásáig nyújtanak hatékony segítséget az általunk is kínált és támogatott 3D technológiák.

A 3D technológiák lerövidíthetik, illetve olcsóbbá tehetik a fejlesztési folyamatot a mérnöki tervezéstől, a prototípusgyártáson, tesztelésen keresztül a gyártási dokumentáció elkészítéséig. A gyártási folyamatokban való alkalmazás során nemcsak az egyes segédfolyamatoknál kaphat szerepet a technológia, hanem egyre inkább a végtermékek additív módon való előállításakor is.

A 4iG Mensor3D szolgáltatásai:

 • 3D szkennelés, digitalizálás,
 • 2D műszaki rajz készítés,
 • technológiai tanácsadás,
 • mérnöki visszamodellezés (reverse engineering),
 • termék minőség-ellenőrzés (quality control),
 • látványtervezés,
 • 3D nyomtatás,
 • ütközésvizsgálat.

A 3D technológia előnyei:

 • A termékfejlesztés ideje és költségei jelentősen csökkenek.
 • A termékfejlesztés korai fázisában vizsgálatokra alkalmas modell készíthető, nyomtatható.
 • A modell azonnali funkcionális és ergonómiai tesztelésre ad lehetőséget.
 • Az esetleges módosítások gyorsabban megtehetők, költségei csökkennek.
 • A termék 3D CAD modellje utólag is előállítható.
 • A termék minőség-ellenőrzése részben automatizálható.
 • A színtérképes megjelenítésnek köszönhetően a hibák gyorsabban korrigálhatók.
 • Hagyományos gyártási módok támogatása (pl. öntőformák, sablonok).
 • Más módon nem pótolható alkatrészek, szerszámok gyors előállítása.
 • Egyedi és kisszériás megrendelések kielégítése gyors és gazdaságos módon.

Kulturális örökség

Magyarország hallatlanul gazdag kulturális örökséggel bír. Ennek megőrzése, digitális dokumentálása, látványos bemutatása mindannyiunk érdeke. A SziMe 3D projekt, majd a Mensor3D munkái során a legkorszerűbb 3D technológiákat állítjuk szolgálatba a hazai műemlékek és kiemelt nemzeti fontosságú tárgyi emlékek 3D digitális megőrzésére. Eredményeink szakmai és múzeumi, turisztikai, oktatási célú hasznosítására is törekszünk. Tudjuk, hogy a kutatók, oktatók, diákok, turisták és a virtuális térben barangolók mást és mást szeretnének kapni és látni a technológiák kínálta lehetőségekből. A legkorszerűbb 3D-s tartalmak az eddigieknél jobb minőségben őrzik meg az emlékeket, hozzájárulnak azok jobb megismeréséhez és megértéséhez, valamint segítenek azok menedzselésében (műemlékek üzemeltetésében, karbantartásában például) is. Váratlan katasztrófa esetén pedig segíthetnek a mentési és helyreállítási munkákban. Még időben dokumentálhatók mai állapotuk a jövő nemzedék számára, egyúttal a világgal is megismertethető kulturális örökségünk és nemzeti emlékhelyeink.

Térszkenneres technológiával a nemzeti értékek felmérése centiméter alatti pontossággal, megbízhatósággal és komplexitással még soha nem történt meg. A 4iG Mensor3D módszereivel felmért objektumokról olyan digitális adathalmaz állítható elő, amely nemcsak a jelenlegi állapotot dokumentálja megbízhatóan, reprodukálhatóan, hanem bármilyen további felújítás, állagmegóvás, virtuális és valós rekonstrukció alapja is lehet. Speciális részletek, tárgyak esetében az igényekhez és lehetőségekhez illeszkedő felmérési és modellezési lehetőségeket is nyújtunk.

Az itt alkalmazott technológiák fontos előnye, hogy a mért objektum állapotát semmilyen formában nem befolyásolja, a felületet nem roncsolja.

Filmipar

3D digitalizálás a filmiparban

A 4iG szolgáltatásai filmgyártás területén:

 • Previs & virtuális helyszíni bejárás: gyors felmérési módszerünkkel, lehetőség van a forgatási helyszínek fotórealisztikus és pontfelhő alapú virtuális bejárására. A 3D adat segítségével virtuálisan tervezhető a kamera útvonala, a bevilágítás.
 • 3D felületmodellek: legyen szó egy kis érméről vagy egy egész stadionról, az elvárt részletezettségnek megfelelő 3D digitalizációs módszert használjuk. 
 • Vizuális effektek (VFX): a digitalizált tárgy anyagának valósághű virtuális mását felhasználva VFX környezetbe illeszthető 3D modellt készítünk.

A 3D technológiák alkalmazására és felhasználására szakosodott önálló üzletágunk weboldala: https://www.mensor3d.com/hu/