Az Ön böngészője nem támogatott. Kérjük használjon Chrome, Firefox, Edge vagy Safari böngészőt. További részletek

 • ENG
 • |

  4iG

  {{ portfolioStock.last }} Ft

  {{ portfolioStock.change_percent }}

4iOP TERMÉK- ÉS MEGOLDÁSCSALÁD

Digitális szintlépés a 4iOP termékcsaláddal

Az Ipar 4.0 leginkább a különálló szakértői rendszerek adatait integrálja, majd azokat együttesen elemezve magasabb szintre emeli a gyártást.

A folyamatos fejlődést az egyre bővülő következő generációs technológiák tovább gyorsítják, mint az intelligens robotok, drónok, szenzorok, vagy a 3D-s nyomtatás. Azon túl, hogy újabb és újabb technológiák válnak elérhetővé a termelő vállalatok számára, a megrendelők és vevők is egyre magasabb igényeket támasztanak a gyártási folyamatok adatainak elemzésével kapcsolatban.

Az Ipar 4.0 olyan területnek, mely az eddigi gyakorlathoz képest nagyságrendekkel jobban támaszkodik az IT megoldásokra, ma már nem az a problémája, hogy milyen alkalmazásokat használnak a cégek, hanem az, hogyan találják meg az integrációs lehetőségeket a rendszerintegrátor IT cégek segítségével, útmutatásával, hogy a core tevékenységet kiszolgáló (ERP, CMMS, MES, WMS stb.) rendszerek információit, adatait a lehető legmagasabb szinten hasznosítsák. Ezért a rendszerintegrátoroknak alkalmazkodniuk kell a terület megváltozott igényeihez, fel kell készülniük az ipari terület alaptevékenységeit kiszolgáló IT rendszerek (pl.: digitális ikerpár előállítása, integrációs feladatok, tevékenység – automatizálási, gépi tanulással támogatott elemzés – beavatkozás, IT biztonsági rendszerek) megvalósítására is.

Rendszerintegrátorként a 4iG jelentős szakértői tudásbázisára és számos, sikeresen megvalósított komplex projektjére is támaszkodik. A 4iG aktívan vesz részt a gyártó és termelő cégeknél az olyan testre szabott megoldások kialakításában. Ezekkel jelentős hatékonyságnövelés érhető el, így ügyfeleink nagy mértékű versenyelőnyre tehetnek szert.

Az ipari digitalizációs fejlesztések iránt az igény egyre növekszik szinte minden területen: autóipar, elektronikai ipar, gyógyszeripar, FMCG, olajipar. Mivel iparágfüggetlenül jelentős előnyöket lehet elérni a digitális transzformációval, ezen a téren könnyű felfedezni a hasonlóságokat a Lean stratégiákkal és eszközökkel. Mondhatjuk azt, hogy azok a vállalatok, amelyek időben standarizálták, átláthatóvá tették az üzleti- és gyártási folyamataikat, ma már Ipar 4.0-ra kapcsolhatnak. Ahhoz, hogy magasabb technológiai érettségi szintre emelkedjen egy gyártócég, általánosságban előfeltétel, hogy széles körben Ipar 3.0 technológiákat, szakértői rendszerek használjon már. Innen vezet tovább az út a következő fokozatra: az adatalapú automatizációhoz, robotizációhoz - ez maga az ipari digitalizáció. Ezt a fejlődést többféle motor is hajtja a világban ilyenek a:

 • gyorsan változó piaci- és vevő igények,
 • versenytársak előretörése minőségben és fejlesztésekben,
 • emberi erőforrások korlátozottsága,
 • egyre növekvő elvárások a beszállítói láncban és ökoszisztémában, azonban a cél minden esetben egységes, az Ipar 4.0 megoldásoknak növekedési hatást kell eredményeznie: hatékonyság, minőség, logisztika és profit terén.

MIÉRT A 4iG?

A 4iG a következő gyártási problémákra kínál hatékony megoldásokat:

 • valós szűk keresztmetszetek azonosítása, gépállások és nem tervezett meghibásodások előrejelzése, intra-logisztikai veszteségek láthatóvá tétele, állásidő objektív mérése és okainak feltárása;
 • vevői igények, elvárások, műszaki tartalom gyakori változásai;
 • a folyamatok nyomon követése nem teljeskörű, az objektív teljesítmény mérés hiányos, döntéstámogató eszközök hiánya, események gyors és szabályozott eszkalációja körülményes;
 • sorbanállási, torlódási problémák, optimális tárolási helyek és útvonalak hiányoznak, a kapacitás elemzés és tervezés hiányos;
 • minőség-ellenőrzés automatizálása, az azonnali beavatkozás és intézkedés lehetősége nincs kiépítve;
 • dolgozók, operátorok teljesítményének követése nem megoldott.

Számos iparágban bizonyítottuk már, hogy az IT rendszereken túlmutató megközelítésünk jelentősen segíti ügyeleinket üzleti céljaik elérésében. Szemléletünk az azonnal bevezethető rendszerek (termékeink) mellett a hosszú távú, közös innovációra épülő partnerségre is kiterjed. A sikeres üzleti digitális transzformáció azonban nem léphető meg stabil IT alapok nélkül, beleértve technológiát, folyamatokat és emberi erőforrásokat, szakértelmet is. A 4iG komplex digitalizációs megközelítésével hatékonyabban tudja felkészíteni ügyfeleinek szervezetét a digitalizált gazdaság megkívánta újfajta működési modellekre.

A 4iG Ipar 4.0 megoldásaival a termelési, gyártási, a technológiai és a logisztikai folyamatok összekapcsolhatók, így valósítható meg az üzleti folyamatok digitalizációja, hozzájárulva ezzel a cég hatékony működéséhez.

Az Ipar 4.0 irányába történő lépések egyik fontos állomása, hogy az egyes szakértői rendszerek képesek legyenek kommunikálni egymással és az ebből származó előnyöket megfelelő módon kiaknázni. Ahhoz, hogy ez a feladat új telepítés, üzembe helyezés nélkül a meglévő szakértői rendszerek felhasználásával megvalósítható legyen, integrációra van szükség. Az integráció minden esetben egyedi szoftver fejlesztést jelent, melynek során a forrás és a cél rendszer közötti adatcsere megvalósul, legyen az akár például egy biztonsági rendszer mozgásérzékelője és a fűtési automatika rendszer vagy akár a HR nyilvántartás és a gépindítás engedélyezése közötti kapcsolat.

A 4iG olyan ipari IT rendszerintegrátor:

 • ahol a belső iparági szakértői tudás (domain tudás) 100%-ban a piaci elvárásokkal összhangban alakította ki a szakértői rendszerek funkcionalitását,
 • ahol a szakértői rendszerek adat kommunikációjára felkészülés az alap elvárás a termék kialakítása és fejlesztése során,
 • aki segít a gyártó és termelő cégeknek olyan egyedi megoldásokat kialakításában, melyek segítségével jelentős hatékonyságnövelés érhető el, így ügyfeleink a saját szektorukban jelentős versenyelőnyre tehetnek szert.

A 4iOP TERMÉKCSALÁD

A 4iOP (www.4iop.hu) a 4iG által kifejlesztett ipari digitalizációs platform, keretrendszer, amely a gyártás minden szintjére képes általában nem „dobozos”, hanem egyedi igényekre szabott, gyártási folyamatokat segítő megoldásokat kínálni. Ez a digitalizációs platform modulárisan is felépíthető, így nem szükséges a teljes end-to-end rendszert megvenni, mivel ez már önmagában jól skálázható. A 4iOP termékei egyfajta layer-ként működnek a platformon, ahol bármelyik elem külön-külön hozzáemelhető.

A 4iG 4iOP termelőcella-optimalizáló, energiamenedzsment, valamint kameraszenzoros rendszerének köszönhetően gazdaságosan növelheti gyártási hatékonyságát és annak minőségét. A gépi tanulással támogatott megoldásokat elsősorban olyan vállalatoknál érdemes alkalmazni, ahol a hagyományos elemzési rendszerek nem vezettek eredményre. Ilyen lehet egy gyártósor, amihez már olyan sokszor nyúltak hozzá, hogy más megoldásra volt szükség, mint például egy érintésmentes megoldás. Annak érdekében, hogy a régi modellekre építkezve tudjon egy vállalat további jelentős fejlődést elérni, szükség van egy fejlettebb rendszer használatára.

Jelenleg a 4iG szakértői csapata az alábbi Ipar 4.0-s megoldással dolgozik:

1. 4iOP – PREDIKTÍV ANALITIKA
(Predictive Analytics Module – PAM)

A prediktív elemzőrendszerek az előrejelző elemzési statisztikák és modellezési technikák együttes alkalmazása egy jövőbeli teljesítmény meghatározásához. Döntéshozó eszközként használják számos iparágban és tudományágban, például a biztosításban és a marketingben is.

A prediktív elemzések segítségével az ügyfelek válaszaira vagy vásárlásainak meghatározására, valamint a keresztértékesítési lehetőségek népszerűsítésére adnak választ. A prediktív modellek segítik a vállalkozásokat a legjövedelmezőbb vásárlók vonzásában, megtartásában és növekedésében. Szakértőink prediktív modelleket használnak a készlet előrejelzéséhez és az erőforrások kezeléséhez.

Prediktív analitikai modul képes a gyártógépek és berendezések karbantartását a reaktív és megelőző karbantartásból állapotfüggő karbantartásra fordítani a gépekből, PLC-kből, vezérlőkből és különböző szenzorokból kapott információkból előre jelezni a meghibásodásokat és ezzel elérve a magasabb gépi futásteljesítményt ezáltal csökkentve a nem tervezett állásidőt.

2. 4iOP – VIZUÁLIS KAMERASZENZOROK
(Visual Analytics Systems – VAS)

A vizuális elemzőrendszerek elemzéseket és érveléseket alkalmaznak az információkészletekre valamilyen vizuális eszköz felhasználásával. Ötvözik az ember képességeinek legjobbjait (döntéshozatal, elemzés és érvelés) a számítógép számgörgetési képességeivel, egy vizuális felületen keresztül.

A vizuális elemzés új számítási és elméletalapú eszközöket integrál innovatív interaktív technikákkal és vizuális ábrázolásokkal az emberi információs diskurzus lehetővé tételéhez. Az eszközök és technikák megtervezése kognitív, tervezési és észlelési elveken alapul.

Termékek minőségi hibáinak (felületi sérülések, formahibák, mechanikai eltérések, stb.) azonosításának rövid időn belüli (msec) feldolgozására képes a képelemző modul, ami a gyártóvállalatoknál termékek mennyiségi számlálására is alkalmazható rövidebb ciklusidővel és magas minőségi mutatóval.

3. 4iOP – VALÓS IDEJŰ HELYMEGHATÁROZÁS
(Real-time Location System – RTLS)

Ez a rendszer azokra a kérdésekre tud választ adni, hogy mi, és hol van. Tulajdonképpen egy tetszőlegesen elhelyezhető szenzorról van szó, amely lehet eszköz, de akár humán erőforrás is. Ez által tudjuk kontrollálni a felmerülő igényeket és azok lekövetését. (pl. targonca darab számának azonosítása). A lekövető szoftver segítségével tudunk adatokat rögzíteni, valamint a rendszer optimalizálásban is segítségünkre van (pl. raktár optimalizáció).

Felhasználási területek:

RAKTÁRKÉSZLET
TERÜLETKIHASZNÁLTSÁG
JÁRMŰKIHASZNÁLTSÁG

4. 4iOP – GYÁRTÁS VÉGREHAJTÁSI RENDSZER
(Manufacturing Execution System - MES)

A Siemens által vezérelt Manufacturing Operations Management (MOM) portfólió termékcsoport egyik fő eleme a gyártás végrehajtási rendszer (MES).
Az gyártás végrehajtási rendszer által elvégzett előzetes ellenőrzések öt fő területen történnek.

 • Anyagi eszközök: rendelkezésre állnak-e a megfelelő anyagok.
 • Gyártás: az operátor megfelelően képzett és képesített-e az adott feladat ellátására.
 • Gépezet: rendelkezésre állnak-e a megfelelő eszközök, a gyártáshoz szükséges állapotban és használati engedélyekkel.
 • Mérés: biztosított-e a folyamat kontroll, és a tesztelési adatok a megfelelő tolerancia kereten belül vannak-e.
 • Módszertan: biztosan a dokumentáció szerinti lépéseket követjük-e az adott folyamatban.

5. 4iOP – GYÁRTÁS FINOMTERVEZÉS
(Advanced Planning and Scheduling – APS)

A legtöbb vállalat, ahol már be van vezetve egy vállalatirányítási rendszer (ERP), képes durva tervezéseket megvalósítani, hetekre vagy akár napokra is. Viszont ma már nemcsak napokra kell tudni tervezni, hanem ennél kisebb egységekre is akár. Egy sikeres vállalatnak reagálnia kell a folyton változó igényekre, és úgy kell tudni átütemezni a gyártásokat, hogy a kapacitásokat maximálisan kihasználva, a vevői szállítást pedig a lehető legjobban kell kielégíteni (pl. határidők, minőség). Ebben képes a gyártási finomtervező megoldásunk nagyon komplexen segíteni.

Előnyök:

 • Automatizált tervezés
 • Dinamikus változtatások
 • Optimalizáló algoritmus
 • Intuitív felhasználó felületek.

6. 4iOP – TERMELŐCELLA OPTIMALIZÁCIÓS MEGOLDÁSOK
(Manufacturing Cell Optimization – MCO)

A termelőcella optimalizációja a gyártási folyamatban támogatja azokat célokat, mint a minőség, a hatékonyság és a hulladék csökkentése.

A termelőcella optimalizálása, illetve annak megfelelő elrendezése nagyban támogatja a termelékenységet egy gyártó szervezetben azáltal, hogy a gyártási folyamat során használt gépek, emberek és egyéb berendezések csoportosítva vannak. Ezeket a cellákat gyakran a termeléssel kapcsolatos költségek csökkentése és a termelékenység növelése érdekében valósítják meg. Számos vállalat jelentősen csökkenti a hibaarányt már azáltal is, hogy a cellákat a helyére helyezi.

Termelő gépek működési adatainak gyűjtése és elemzése, ami alapján betudjuk azonosítani az OEE (Overall Equipment Effectiveness) elemi összetevőit, mint rendelkezésre állás, hatékonyság és minőség. Az OEE mutatószámot tudjuk fejleszteni ezzel a megoldással hatékonyabbá téve így a gyártósoraink termelését.

7. 4iOP – ÜZEMI / GYÁRTÓSORI KIJELZŐ FELÜGYELET
(Factory Display Management System – DMS)

A pontos gyártósor-figyelés lehetővé teszi, hogy egy adott cég maximalizálja a hatékonyságot, a kapacitást, javítsa az irányítást, valamint tájékoztassa és motiválja munkatársait. Ezt úgy érheti el, hogy adatokat rögzít közvetlenül a gyártósorról.

KPI (Key Process Indicators) monitoring rendszer, ami láthatóvá teszi a gyártósorok és gépek aktuális állapotát (fut, várakozik, áll) és termelékenységi, minőségi mutatóit a termelő területen dolgozóknak. Ezen felül valósidejű és egy ugyanazon adatokat és információkat látnak a vezetők is PC-n és mobil eszközökön is. Egyedi és közérdekű információk megjelenítésére is alkalmas, vagyis igény szerint címezhető és skálázható.

8. 4iOP – IPARI FELADATKEZELŐ RENDSZER
(Manufacturing) Task Management System – TMS)

Az ipari feladatkezelés életciklusa a tervezéstől, teszteléstől és nyomon követéstől az eredményről való jelentéstételig terjed. Az ipari feladatkezelő rendszerek a feladatok kezelésére, a becslés és ütemezés elősegítésére, a függőségek, az erőforrások és mérföldkövek nyomon követésére, valamint a prioritások megváltoztatásához szükséges döntések meghozatalára szolgálnak.

Termelési terv ellenőrzése, kapacitások (humán erőforrások, technológia) kihasználtságának vizsgálata és ellenőrzése, karbantartók és mérnökök automatikus hívása üzemzavar esetén és feladatok kiosztása, ellenőrzése. Ez a rendszer biztosítja a nyomonkövethetőséget is a kiosztott és elvégzett feladatok során és méri a reakcióidőt valamint a megoldásra fordított időtartamot is jegyzi.

9. 4iOP – ÜZLETI DÖNTÉSTÁMOGATÓ RENDSZER
(Predictive Decision Service – PDS)

Az üzleti döntéstámogató rendszer egy interaktív információs rendszer, amely nagy mennyiségű adatot elemez az üzleti döntések tájékoztatása céljából. Nyers adatok, dokumentumok, személyes ismeretek, üzleti modellek kombinációját hasznosítja a felhasználók számára a döntések meghozatalában.

Ez az üzleti intelligencia olyan adatértékelő és elemző módszert használ, ami képes üzleti és megrendelés előrejelzéseket kiemelkedően magas pontossággal megbecsülni.

A 4iOP MINT MEGOLDÁS

4iOP megoldásaink értéke abban rejlik, hogy a meglévő technológiákat integráljuk ennek köszönhetően hatékonyabb üzleti gyártási modellek jönnek létre. A 4iOP megoldásainkkal a következő területekre kínál integrált ipari digitalizációt támogató technológiákat: 

 • Termelőcella optimalizálás
 • Felügyeleti rendszerek
 • Feladatkezelő rendszerek
 • Vizuális elemzőrendszerek
 • Gépi tanulással támogatott előrejelző rendszerek
 • Üzleti döntéstámogató rendszerek

Célunk, hogy a gyártással foglalkozó vállalatok számára olyan szoftvercsomagot
biztosítsunk, mely alkalmas a termelőcellák működésének részletes elemzésére. Az OEE (Overall Equipment Effectiveness) alapú megközelítés lehetővé teszi, hogy az ipari gyakorlatban széles körben elterjedt módszer alkalmazásával valósítsuk meg az adatgyűjtést, elemzést, optimalizálást. A megfelelő részletességgel gyűjtött adatok segítségével azonban további lépések is lehetségesek. A gépi tanulási modul segítségével a rendszer megtanulhatja előre jelezni a különböző leállásokat, így lehetővé teszi a szükség szerinti megelőző beavatkozásokat, ezzel is segítve az eredeti célt: a termelésre fordított idő maximalizálását.

MILYEN ELŐNYÖKHÖZ JUT A 4IOP TERMÉKCSALÁD ÁLTAL:

 • Megalapozott becslések
 • Pontos pénzügyi kalkulációk
 • Termékekhez kapcsolódó időmérések
 • Cellához kapcsolódó leállási idők automatizált mérések
 • Ipari szenzorok kiváltása
 • Költségcsökkentés

Szakmai vezető

Gém Péter

üzletág igazgató