Az Ön böngészője nem támogatott. Kérjük használjon Chrome, Firefox, Edge vagy Safari böngészőt. További részletek

 • ENG
 • |

  4iG

  {{ portfolioStock.last }} Ft

  {{ portfolioStock.change_percent }}

4iG Nyrt.Cégbemutató

CÉGBEMUTATÓ

AZ INFOKOMMUNIKÁCIÓS PIAC KULCSSZEREPLŐJE

A budapesti központtal működő, magyar többségi tulajdonosi hátterű 4iG Nyrt. Magyarország és a nyugat-balkáni régió távközlési- és informatikai piacának meghatározó cégcsoportja, a tudásalapú, digitális gazdaság egyik vezető vállalata. A Budapesti Értéktőzsdén jegyzett tőkepiaci társaság friss és innovatív szemlélete, valamint magyarországi piacvezető informatikai rendszerintegrátor pozíciója a régió digitális átalakulásának vezető lakossági- és üzleti szolgáltatójává emeli a cégcsoportot. Meghatározó piaci szereplővé válásában szilárd alapot képez a társaság határokon átívelő szakember- és tudásbázisa, tőkeereje. A 4iG dinamikus expanziós stratégiának köszönhetően kulcsszereplővé erősödött Magyarországon és a nyugat-balkáni térség távközlési piacán.

A 4iG közel három évtizede jelen van Magyarországon az innovatív technológiák területén és a digitális megoldások minden szegmensében jelentős múlttal rendelkezik. Az innováció és az ügyfelek iránti elkötelezettsége jegyében okos megoldásokkal javítja üzleti hatékonyságát. A vállalat délkelet-európai távközlési piacra lépése bizonyítéka a beruházások és a folyamatos fejlesztések melletti elköteleződésnek. A telekommunikációs, valamint informatikai piac változásainak és igényeinek megfelelve a vállalatcsoport folyamatosan bővíti szolgáltatásait, szakemberállományát és portfólióját. A 4iG Csoport alkalmazottainak száma meghaladja a 6.200 főt.

A társaság több, nemzetközi nagybefektetővel rendelkezik, a többségi tulajdonos Jászai Gellért (51,22%) mellett stratégiai partnerként a világ egyik legjelentősebb védelmi- és járműipari vállalata, a Rheinmetall (25,12%), pénzügyi befektetőként pedig a portugál hátterű Alpac Capital (7,41%), illetve a török Çalık Holding (3,16%) is számottevő tulajdoni részesedéssel bír a vállalatban.

4iG_history_timeline_2022_HUN.png

INFORMATIKA

A 4iG és jogelődei közel 30 éve vannak jelen az informatikai megoldások piacán, amely 2021 végére Magyarország legnagyobb, piacvezető informatikai rendszerintegrátor vállalatává vált. A társaság diverzifikált, platform- és gyártófüggetlen portfólió kialakítására törekszik az informatikában, a közel három évtizedes múltjából adódóan a világ valamennyi vezető beszállítójával és vendorával stratégiai partneri viszonyt tart fenn. A 4iG informatikai szolgáltatásaival partnere az üzleti és a kormányzati szférának, a vállalat célja kiemelkedően magas hozzáadott érték biztosítása ügyfeleinek a stratégiai szempontból kiemelten fontos technológiák terén. A vállalat 360 fokos szolgáltató az informatikai piacon és ehhez a hátteret a széleskörű kompetenciákkal és több évtizedes tapasztalattal rendelkező munkatársai biztosítják.

A 4iG megoldásai a gépek kommunikációja (IoT), az adatalapú megközelítés, a blockchain és a mesterséges intelligencia technológiák révén a lakossági- és a vállalati, valamint a kormányzati ügyfélkörben egyaránt – nemzetgazdasági szempontból is – jelentős hozzáadott értéket képviselnek. A társaság a teljeskörű, életciklusokon átívelő digitális szolgáltatásaival valódi üzleti előnyt teremt vállalati ügyfeleinek. A 4iG infrastruktúra-szolgáltató partnereit a kiberbiztonság szem előtt tartásával, a helyi hatóságokkal együttműködve választja ki, ennek köszönhetően a lehető legkedvezőbb feltételekkel kapják meg a szolgáltatásokat az ügyfelek.

A 4iG stratégiai partnerével, a Rheinmetallal való együttműködés nyomán a jövőben Magyarországon és Kelet-Közép-Európában a védelmi ipar – ezen belül különösen a védelmi ipari digitalizáció területén – meghatározó piaci szereplővé válhat a következő években. A német és a magyar cégek által közösen alapított vállalat komoly potenciállal bír a védelmi ipari IT területén, amely Magyarországon és az EU-ban, hosszútávon pedig globálisan is jelentős szereplővé válhat.

TÁVKÖZLÉS

A 4iG a magyarországi és a nyugat-balkáni piacokon végrehajtott expanziós stratégiájának köszönhetően a régió egyik meghatározó távközlési vállalatcsoportjává vált 2022-re. A vállalatcsoport bevételeinek háromnegyede, EBITDA-jának több, mint 90%-ka már ebből a szegmensből származik.

A 4iG távközlési portfólióját az Antenna Hungária fogja össze, amelyben a magyar állam 23,8 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik. Az elmúlt két évben végrehajtott tranzakcióknak (Hungaro DigiTel, Invitech, DIGI-csoport, Antenna Hungária) köszönhetően a vállalatcsoport Magyarország második legnagyobb, míg a montenegrói ONE Crna Gora, illetve az albán One Telecommunications és ALBTelecom megvásárlásával a nyugat-balkáni régió meghatározó távközlési szolgáltatójává vált.

A 4iG diverzifikált távközlési és IT portfóliója jelentős versenyelőnyt biztosít a cégcsoport számára a hagyományos telekommunikációs vállalatokhoz képest. A cégcsoport a magyarországi piacon egyedülálló szaktudásának köszönhetően kiemelkedik a hazai és nemzetközi szolgáltatók versenyében. A csoport távközlési szolgáltatásainak hátterét jelentős infrastruktúra alapozza meg. A cégcsoport 32,5 ezer kilométer optikai hálózattal és 4275 adótoronnyal, bázistoronnyal, illetve átjátszóállomással biztosítja lakossági (B2C) és üzleti (B2B) ügyfelei számára a magas szintű szolgáltatásokat.

JÖVŐKÉP

A 4iG Csoport kiemelt stratégiai célja a digitális kompetenciák és a legmodernebb technológiák felhasználásával kielégíteni a lakossági, üzleti és kormányzati igényeket. Az újgenerációs infokommunikációs szolgáltatások már most jelen vannak a mindennapjainkban, és szerepük várhatóan rohamosan növekedni fog. A 4iG hétköznapokat megkönnyítő megoldásai egyre elterjedtebbek lehetnek Magyarországon és globálisan egyaránt, mivel segítségükkel könnyebb alkalmazkodni a gyorsan változó körülményekhez, illetve jelentős szerepük van a gazdaság digitális fejlesztésében is. A társaság akvizíciós stratégiája a következő időszakban is támogatja a vállalatcsoport eredményes működését, az erőforrások folyamatos bővülését és az új piacokra történő belépést. A cégcsoport 2022 augusztusában jelentette be, hogy a magyar állammal közösen megvásárolná a Vodafone Magyarország Zrt. részvénycsomagjának 100%-t. Az akvizíció sikeres lezárását követően a 4iG Nyrt. 51, míg a magyar állam 49 százalékos tulajdont szerezne a vállalatban. A piacformáló vállalatfelvásárlást követően a vállalatcsoport konvergens szolgáltatóvá válik Magyarországon, amellyel versenyképes kihívója lehet a legnagyobb távközlési szolgáltatóknak.

A 4iG CSOPORT KOMPETENCIÁK:

 • Mérnöki tanúsítványok száma: 2.224
 • Gyártói partnerek: 130+
 • Kezelt eszközök: 137.000+
 • Üzemeltetett szerverek száma: 4.386
 • B2B távközlési ügyfelek száma: 188.590
 • B2C távközlési ügyfelek száma: 2.848.305
 • Optikai hálózat hossza: 32.536 km
 • Adótornyok száma: 4.275

BEFEKTETŐI PREZENTÁCIÓ 2023 Q4


GYORSJELENTÉS 2023 Q4