A 4iG Nyrt. székhelye 2023. július 14-tőlmegváltozott. Új székhely és számlázási címünk:1013 Budapest, Krisztina krt. 39.

Az Ön böngészője nem támogatott. Kérjük használjon Chrome, Firefox, Edge vagy Safari böngészőt. További részletek

 • ENG
 • |

  4iG

  {{ portfolioStock.last }} Ft

  {{ portfolioStock.change_percent }}

Partnerségre lépett a montenegrói kormány és a 4iG Csoport

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Sajtóközlemények

Partnerségre lépett a montenegrói kormány és a 4iG Csoport

A felek közös egyetértésben megszüntették örökölt peres eljárásaikat és szándéknyilatkozatban erősítették meg jövőbeni stratégiai együttműködésüket.

 • A 4iG Nyrt. és Montenegró kormánya megállapodott abban, hogy a felek azonnali hatállyal lezárják a ONE Crna Gora mobilszolgáltató felvásárlásával örökölt peres és vitás ügyeiket.
 • A megegyezést követően Dritan Abazović, Montenegró miniszterelnöke, valamint Jászai Gellért, a 4iG Nyrt. elnöke szándéknyilatkozatot írtak alá a nyugat-balkáni ország digitális átállásának felgyorsítása céljából.
 • Az ICT-ágazat Montenegró társadalmi és gazdasági fejlődésének legfontosabb hajtóereje. A digitalizáció jelentős hatással bír a fenntartható gazdasági fejlődésre, amelyben a montenegrói kormány stratégiai partnere a 4iG csoport lehet a jövőben.
 • Az együttműködés a felek szándéka szerint kiterjedhet az 5G hálózat és az infrastruktúra-fejlesztésére, illetve innovatív megoldások bevezetésére. A 4iG elkötelezett amellett, hogy élvonalbeli tudást és támogatást nyújtson Montenegró és a nyugat-balkáni régió egésze számára.
JaszaiGellert_DritanAbazovic_230727_1.jpg

A 4iG stratégiai befektetőként 2021-ben, a Telenor Montenegro felvásárlásával lépett be a Nyugat-Balkán telekommunikációs piacára. A később ONE Montenegro-ra újramárkázott mobilszolgáltató piacvezető, technológiai fejlődése pedig iránymutató az országban.

„Az aláírt szándéknyilatkozat amellett, hogy mindkét fél számára előnyös, Montenegró érdekét szolgálja. A partnerségünk a lakossági szolgáltatások minőségét is jelentősen javíthatja, az Európai Unióban tapasztalható színvonalra. A 4iG a régióban és az országunkban végzett tevékenysége a korszerű technológiák bevezetését, a kiberbiztonság magasabb szintre emelését és a közigazgatás digitalizációjának felgyorsítását is ígéri” – mondta Dritan Abazović, Montenegró miniszterelnöke.A miniszterelnök kifejezte meggyőződését, hogy a megállapodás csupán egy nyitó lépés és Montenegró további megállapodásokat tud kötni a 4iG-hoz hasonló nagyvállalatokkal.

A montenegrói kormány és a 4iG Nyrt. megállapodása megteremtheti az alapját egy magas szintű szakmai és technológiai együttműködésnek, amely Montenegró digitális átállását, illetve annak felgyorsítását támogatja.

„A most aláírt szándéknyilatkozat egy hosszú távú együttműködés első lépése, amely aktív szerepet biztosíthat Montenegró digitális fejlődésében és az ennek köszönhető gazdasági és társadalmi versenyképesség növekedésében” – mondta Jászai Gellért, a 4iG csoport elnöke az aláírási ceremóniát követően. „Az ICT-szektorban megszerzett kompetenciáink és tapasztalatunk segíthetnek abban, hogy többszintű lehetőséget biztosítsunk a montenegrói digitalizáció felgyorsítására a közszolgáltatások informatikai megoldásaitól kezdve a lakossági és üzleti távközlési szolgáltatásokig”.

A szándéknyilatkozat kiemeli az ICT, és azon belül a távközlési szektor jelentőségét Montenegró társadalmi és gazdasági fejlődése szempontjából, valamint hangsúlyozza a digitalizáció és a technológiaalapú gazdaság jelentős lehetőségeit a fenntartható gazdasági növekedés előmozdításában. Az együttműködés így kiterjedhet az infrastruktúra fejlesztésére és az innovatív megoldások széles körű terjesztésére is. A 4iG csoport nagy szerepet vállal az 5G hálózat bővítésében, a fenntartható lakhatás felé vezető okos város projektekben, valamint javítja az infokommunikációs infrastruktúra hatékonyságát Montenegróban.

JaszaiGellert_DritanAbazovic_230727_2.jpg

A 4iG a közszolgáltatások digitalizálása és az e-kormányzati projektek fejlesztése, integrálása terén szerzett széles körű tapasztalatai javíthatják a közigazgatás hatékonyságát. Céljainak megvalósítása érdekében a 4iG Nyrt. és a montenegrói kormány közös munkacsoportot kíván létrehozni, amely rendszeresen értékeli majd az együttműködés eredményeit, és konkrét tevékenységeket határoz meg és hajt végre. A 4iG a jövőben új fejlesztési programokat is javasolhat, amelyek megfelelnek a digitális átalakulás egyre növekvő követelményeinek. A „Montenegró digitális átalakulási stratégiája 2022-2026” keretében megfogalmazott célok elérése érdekében az együttműködés a gazdasági, távközlési és digitalizációs ágazatokon átívelő megoldásokat valósíthat meg.


Budapest, 2023. július 27.

Háttérinformáció:

4iG Csoport

A budapesti székhelyű, magyar többségi tulajdonú 4iG Nyrt. Magyarország és a nyugat-balkáni régió vezető távközlési és IT-csoportja, a tudásalapú, digitális gazdaság egyik vezető vállalata. A Budapesti Értéktőzsdén jegyzett vállalat friss és innovatív szemlélete, valamint Magyarország vezető IT rendszerintegrátoraként betöltött pozíciója a csoportot a régió digitális átalakulásának vezető kiskereskedelmi és üzleti szolgáltatójává teszi. A 4iG dinamikus terjeszkedési stratégiája a magyarországi és a nyugat-balkáni távközlési piac meghatározó szereplőjévé emelte. A csoport folyamatosan bővíti szolgáltatásait, szakértelmét és portfólióját, hogy megfeleljen a távközlési és IT-piacok változásainak és igényeinek. A 4iG Csoport jelenleg közel 8200 főt foglalkoztat.
www.4iG.hu.

További információ:

4iG Nyrt.
Elkán Péter
Csoport Vállalati Kapcsolatok és Kommunikációs Igazgató
sajto (@) 4ig.hu