Az Ön böngészője nem támogatott. Kérjük használjon Chrome, Firefox, Edge vagy Safari böngészőt. További részletek

 • ENG
 • |

  4iG

  {{ portfolioStock.last }} Ft

  {{ portfolioStock.change_percent }}

Jól szerepelt a 4iG a Scope Ratings éves felülvizsgálatán

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Sajtóközlemények

⁣Jól szerepelt a 4iG a Scope Ratings éves felülvizsgálatán

A magyarországi és az albán távközlési piacon megszerzett erős piaci pozíciók, valamint a csoporton belül megkezdett integrációs folyamatok javítják a hitelmutatókat

 • Lezárult a Scope Ratings éves auditja, a hitelminősítő intézet a 4iG adósbesorolását vizsgálta.
 • A Scope Ratings stabilról pozitív kilátásúra változtatta 4iG Nyrt. (BB-) kibocsátói besorolását, ugyanakkor változatlanul hagyta a 4iG kötvényeinek adósságbesorolását (BB-).
 • A 4iG üzleti kockázati profilját a magyar és az albán piacon megszerzett piaci részesedés, a távközlési piac alacsony volatilitása támogatja.
 • A hitelminősítő szerint az elkövetkező években a vállalat jövedelmezősége stabil, az EBITDA-margin 30% fölött várható, amihez hozzájárulnak a növekvő szinergiák, valamint a közüzemi adó 2024-es, és a távközlési különadó 2025 elejére bejelentett megszüntetése is.
4iG-Transzformacio-sajtokozlemeny-231113

A Scope Ratings éves felülvizsgálatán stabilról pozitív kilátásúra változtatta a 4iG kibocsátói adóságbesorolását (BB-), amely a jövedelmezőség javulásával későbbiekben az infokommunikációs vállalatcsoport felminősítését is eredményezheti. Emellett a német hitelminősítő intézet megerősítette a tőkepiaci társaság kötvényeinek korábbi adóságbesorolását (BB-) is. A Scope elemzői szerint az adóságbesorolás pozitív kilátásait a 4iG pénzügyi politikájával összhangban lévő várható adósságcsökkentés, valamint a felvásárolt távközlési vállalatok között elindult integrációs folyamatok is indokolják.

A Scope értékelése alapján a 4iG vezető piaci pozíciókkal, valamint kiváló versenyképességgel rendelkezik Magyarországon és Albániában. A vállalatcsoport stabil hitelmutatókat és jelentős eredményjavulást mutat a lezárt akvizíciók eredményeként. A vállalatcsoport üzleti kockázati profilja alacsony, amelyet a telekommunikációs iparág alacsony volatilitása, valamint a Vodafone Magyarország felvásárlásával elért piaci pozíció is támogat.

A Scope előrejelzése szerint a vállalatcsoport pénzügyi kockázati profilja javul, a Scope által korrigált adósság/EBITDA mutató 2024-re várhatóan 4,2x-re csökken, míg a kamatfedezet az elkövetkező években több mint háromszoros lesz. A Scope a 4iG likviditását megfelelőnek ítéli, nincs a társaságon jelentős hiteltörlesztési nyomás: a hitelminősítő szerint a rendelkezésre álló készpénz és a szabad cash flow kombinációja a rövid lejáratú hitelek több mint kétszeresét fedezi, továbbá a hosszútávú hitelek kapcsán a csoportnak nincs jelentős három éven belüli tőkefizetési kötelezettsége.

A Scope véleménye szerint amennyiben a 4iG Nyrt. elkötelezetten folytatja a stabil és fenntartható üzleti növekedést, ami a jövőre nézve bizalommal töltheti el a piaci szereplőket és befektetőket.

A besorolások és kilátások részletes magyarázata megtalálható a Scope Ratings GmbH weboldalán az alábbi LINK-en érhető el.


Budapest, 2023. december 22.

Háttérinformáció:

4iG Csoport

A budapesti székhelyű, magyar többségi tulajdonú 4iG Nyrt. Magyarország és a nyugat-balkáni régió vezető távközlési és IT-csoportja, a tudásalapú, digitális gazdaság egyik vezető vállalata. A Budapesti Értéktőzsdén jegyzett vállalat friss és innovatív szemlélete, valamint Magyarország vezető IT rendszerintegrátoraként betöltött pozíciója a csoportot a régió digitális átalakulásának vezető üzleti szolgáltatójává teszi. A 4iG dinamikus terjeszkedési stratégiája a magyarországi és a nyugat-balkáni távközlési piac meghatározó szereplőjévé emelte. A csoport folyamatosan bővíti szolgáltatásait, szakértelmét és portfólióját, hogy megfeleljen a távközlési és IT-piacok változásainak és igényeinek. A 4iG Csoport több, mint 8.000 főt foglalkoztat. www.4iG.hu

További információ:

4iG Nyrt.
Elkán Péter
Csoport vállalati kapcsolatok és kommunikációs igazgató
sajto (@) 4ig.hu