A 4iG Nyrt. székhelye 2023. július 14-tőlmegváltozott. Új székhely és számlázási címünk:1013 Budapest, Krisztina krt. 39.

Az Ön böngészője nem támogatott. Kérjük használjon Chrome, Firefox, Edge vagy Safari böngészőt. További részletek

 • ENG
 • |

  4iG

  {{ portfolioStock.last }} Ft

  {{ portfolioStock.change_percent }}

Első jelentését adta ki konvergens szolgáltatóként a 4iG Nyrt.

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Sajtóközlemények

Első jelentését adta ki konvergens szolgáltatóként a 4iG Nyrt.

A Vodafone Magyarország sikeres akvizíciója és az albán leányvállalatok összeolvadása határozta meg a vállalat első negyedévét

 • A Vodafone Magyarország sikeres akvizíciójával a 4iG Nyrt. 2023 első negyedévében konvergens távközlési szolgáltatóvá vált Magyarországon, ugyanakkor továbbra is hazánk piacvezető informatikai rendszerintegrátora.
 • Az albán leányvállalatok összeolvadásával létrejött ONE Albania a nyugat-balkáni ország vezető technológiai-infokommunikációs szolgáltatójává erősödött.
 • A 4iG Nyrt. IFRS szerinti konszolidált árbevétele 115,17 milliárd forint, az EBITDA-ja 36,27 milliárd forint, adózás utáni eredménye -1,17 milliárd forint volt 2023 első negyedévében.
 • A csoport negatív adózott eredményét döntően az előző időszaki akvizíciókhoz kapcsolódóan elszámolt, pénzkiáramlással nem járó értékcsökkenési leírások és egyéb tételek, illetve halasztott adófizetés okozta.
 • A nettó árbevétel 87,4 százaléka a telekommunikációs, míg 12,6 százaléka az informatikai divízió tevékenységéből származott.

A 4iG Nyrt. 2023. első negyedévében jelentős átalakuláson ment keresztül: a csoport a Vodafone Magyarország sikeres akvizíciójával Magyarországon is konvergens távközlési szolgáltatóvá fejlődött, IT rendszerintegrátorként pedig megőrizte piacvezető pozícióját – derült ki a tőkepiaci társaság Budapesti Értéktőzsdén közzétett gyorsjelentéséből. Az IT-telco konvergenciára építő üzleti modellnek köszönhetően jelentősen javultak a Társaság eredménymutatói és megnövekedtek rendszeres bevételei. A vállalatcsoport a magyar távközlési piacon a mobil hang- és internetszolgáltatás területén a második, míg a vezetékes internetszolgáltatások területén és a televíziós műsorterjesztésben piacvezetővé vált. A Vodafone Magyarország sikeres felvásárlásának eredményeként a Scope Ratings egy osztályzattal felminősítette a 4iG Nyrt. kibocsátói besorolását (BB- stabil kilátással), amellyel egy időben a 4iG már kibocsátott kötvényeinek adósságbesorolását (BB-) is javította. A távközlési és informatikai üzletágak közötti nemzetközi és belföldi szinergiák kiaknázásával tovább javulhatnak a társaság üzleti és technológiai eredményei.

Az ALBtelecom és a One Telecommunications egyesülésével 2023. január 1-én létrejött a Nyugat-Balkán egyik legjelentősebb távközlési vállalata, a ONE Albania. A 4iG leányvállalata az albán telekommunikációs piacvezető vezetékes hang-, internet- és televíziós szolgáltatója, valamint a második legnagyobb mobiloperátora lett. A fúzió eredményeként a vállalat az ország legnagyobb vezetékes hálózatával, a leggyorsabban növekvő mobilelőfizetői bázisával és 5G-re felkészített mobilinfrastruktúrával rendelkezik. Az üzleti lépésnek köszönhetően javult a szolgáltató hatékonysága és jövedelmezősége is. A 4iG Group március 14-én indította el Albániában márkaváltását, ezzel Montenegró után Albániában is a ONE lett az egységes márkanév.

Az IFRS (Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok) szerinti beszámoló alapján 2023 első negyedévében az előző év azonos időszakához képest a 4iG Group árbevétele 73 százalékkal 115,17 milliárd forintra nőtt, az EBITDA-ja (pénzügyi, adózási és értékcsökkenési leírások előtti eredmény) 131 százalékkal 36,27 milliárd forintra emelkedett, ennek köszönhetően a nettó árbevételre vetített EBITDA-marzs 31,5 százalékot tett ki. A Társaság jelentősen diverzifikálta ügyfelei körét, így 2023 első negyedévében a távközlési üzletág adta a bevételek 87,4 százalékát. A Vállalat IFRS szerinti, 1,17 milliárd forintos adózott vesztesége elsősorban a pénzkiáramlással nem járó értékcsökkenési leírásoknak, a halasztott adófizetéseknek és a bérelt eszközökkel kapcsolatos tételeknek tudható be. A Társaság pénzeszközeinek állománya a negyedév végén 31,4 milliárd forintot tett ki.

Budapest, 2023. május 31.

További információ:

4iG Nyrt.
Elkán Péter
Csoport Vállalati Kapcsolatok és Kommunikációs Igazgató
sajto (@) 4ig.hu