Az Ön böngészője nem támogatott. Kérjük használjon Chrome, Firefox, Edge vagy Safari böngészőt. További részletek

 • ENG
 • |

  4iG

  {{ portfolioStock.last }} Ft

  {{ portfolioStock.change_percent }}

A metaverzumban fellelhető biztonsági kockázatok

A METAVERZUMBAN FELLELHETŐ BIZTONSÁGI KOCKÁZATOK

2022. AUGUSZTUS 16.

„Az illegális tevékenységek megszaporodhatnak a jövőben, amennyiben a hiányos szabályozás miatt, azokat nehezen lehet majd monitorozni és nyomon követni.” – figyelmeztetett a a 4iG partnere, a Trend Micro – napjaink egyik piacvezető IT biztonsági megoldásokat nyújtó szoftver cége – az épülő metaverzum biztonsági sebezhetőségeiről.

A gyártó legutóbb publikált riportjában a növekvő fenyegetettségekre és sebezhetőségekre hívja fel a figyelmet, amelyek várhatóan a következő három-öt éven belül élesednek azzal párhuzamosan, hogy a különböző online rendszerek, szolgáltatások, közösségi felületek egyre szorosabban összefonódnak és átjárhatóbbá válnak, azaz együttesen alkotnak egy úgynevezett metaverzumot.

A Trend Micro kiemelt a beszámolójában az alábbi fenyegetésekre figyelmeztet:

 • NFT, non-fungible, azaz nem a helyettesíthető tokenekkel kapcsolatos biztonsági aggályok.
 • A „darkverse” fejlődését, amely „dark web” problémához hasonlítható, a metaverzum illegális változataként is felfogható ökoszisztéma kialakulása.
 • Pénzügyi csalások.
 • Adatvédelmi aggályok.
 • Fizikai fenyegetések.
 • Kiterjesztett valóság (AR) fenyegetések.
 • Social engineering és hagyományos információtechnológiai támadások.
Trend Micro figyelmeztetés.jpg

„A nem helyettesíthető tokenek, az NFT-k tulajdonjogát blokkláncok segítségével ellenőrzik, így érzékenyek a blokklánc-eltérítő támadásokra. A kisebb blokkláncokra támaszkodó NFT-k sebezhetők lehetnek Sybil támadásokkal szemben. A támadó megszerezheti az irányítást a tranzakciókat ellenőrző peer csomópontok több mint 50 százaléka felett, és így manipulálhatja a tulajdonjog ellenőrzését. A metaverzumban ráadásul nem biztosított egy NFT tulajdonjoga, mert erre nincs jogi szabály.” – jegyezték meg a szakértők.

A Trend Micro elemzésében arra számít, hogy az e-kereskedelmi tranzakciók hatalmas mennyisége vonzza a bűnözői csoportokat: „A metaverzumban valószínűleg több, úgynevezett pump-and-dump (P&D) sémájú csalást fogunk látni, azaz a támadók hamis ajánlások, jóváhagyások és befektetések révén növelik a digitális eszközök értékét, majd a mesterségesen felerősített fizetőeszközöket és digitális értékeket rövid lefutással elértéktelenítik.” Ilyen esetre példa a virtuális földterület, melynek értéke nagy mértékben függ a vevőtől, és ezáltal nyitott lehet a manipulációra.

A cég közreadott feltételezése szerint a bűnüldöző szerveknek a metaverzum fejlődésének első néhány évében nehézkes és drága lesz felderíteniük a digitális bűncselekményeket és bűnözőket. További probléma, hogy hiányos a metaverzummal kapcsolatos jogrendszer: A megfelelő szabályozottság kidolgozása politikai és jogi kérdések sora elé néz, az ezek tisztázásával eltöltött időszakban az említett bűncselekmények felderítésével és kivizsgálásával foglalkozó szervek munkája emiatt rendkívül hátráltatott lehet.

A Trend Micro hangsúlyozta: „Ha egy felhasználót megtévesztenek vagy kirabolnak a metaverzumban, az áldozatnak nagyon nehéz segítséget kérnie, panaszt tennie vagy jogi lépéseket eszközölnie. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a felhasználók decentralizált digitális valutákat is használhatnak, így az ezeket érintő visszaélések során a tranzakciók lekövetése is sokkal nagyobb kihívás elé állítja a visszaélések felderítésével foglalkozó nyomozókat.”

A Trend Micro jelentésében szorgalmazza a megfelelő biztonsági modellek kidolgozását az iparágba beáramló nagyösszegű befektetésekre számítva.

Források:
Trend Micro calls out vulnerabilities in metaverse security development (cointelegraph.com)
https://www.trendmicro.com/vinfo/us/security/news/cybercrime-and-digital-threats/metaworse-the-trouble-with-the-metaverse

Metaverzumban fellelhető biztonsági kockázatok.jpg

MEGOLDÁSAINK