Az Ön böngészője nem támogatott. Kérjük használjon Chrome, Firefox, Edge vagy Safari böngészőt. További részletek

  • ENG
  • |

    4iG

    {{ portfolioStock.last }} Ft

    {{ portfolioStock.change_percent }}

4iG Nyrt.K+F projektekSziMeTour projekt

KUTATÁS-FEJLESZTÉS

SZIMETOUR PROJEKT

Projekt címe: SziMeTour háromdimenziós járatoptimalizáló eszköz kifejlesztése

Kedvezményezett neve és adatai:
SziMeTour Kft.
4028 Debrecen, Kassai út 26.

A pályázati konstrukció akkreditált innovációs klaszterek tagjai többségi tulajdonában álló projektcégek számára nyújt forrásokat. A Humansoft Kft. a debreceni Szilícium Mező Regionális Informatikai Klaszterhez kapcsolódó SziMeTour Kft. egyik tulajdonosa.

A projekt tartalmának bemutatása:
A SziMeTour járatoptimalizáló rendszer az e-közlekedés területén megvalósuló fejlesztés, mely illeszkedik a Szilíciummező Regionális Informatikai Klaszter stratégiai és cselekvési tervéhez. A kifejlesztendő komplex rendszer komponensei összehangolt működése olyan intelligens, adaptív közúti szállítmányozási járatoptimalizáló szolgáltatást nyújt teherfuvarozással foglalkozó cégek számára, amely lehetővé teszi az üzemeltetési költségek jelentős csökkentését, ráadásul a környezeti terhelésre is kedvező hatással van.

A rendszer központi eleme egy mesterséges intelligencia technológiával készült járatoptimalizáló motor, amelynek algoritmusa képes a ténylegesen megvalósult járatok hatékonysági adatait fogadni és az optimalizáló algoritmust – mint öntanuló rendszer - ehhez adaptálni. Az algoritmus jelentős innovációs értéke, hogy figyelembe veszi az útvonalak domborzati viszonyait is egy topográfiai térkép-adatbázis segítségével. Az útvonal-optimalizálás során aktuális forgalmi adatokat (TMC) is felhasználhat, ha azok rendelkezésre állnak.

Az optimalizáló motor nagy számításkapacitást igényel, mely több egymáshoz kapcsolt és összehangoltan működő számítógép együttes kapacitásával érhető el. A rendszer cloud alapú, ami az optimalizáló motor számára transzparens. A felhő technológia transzparensen skálázható nagy teljesítménye elengedhetetlen a járatoptimalizáló rendszer algoritmusa számára.

A rendszer részei egy járattervező alkalmazás, mely PC-s és mobil platformon is elérhető. A projekt keretében megvalósul a járatoptimalizáló rendszer és több jelentős vállaltirányító rendszer (SAP Business One és Microsoft Dynamics Ax) közti illesztés kifejlesztése, azaz képes lesz ezekkel integráltan együttműködni. A járattervező alkalmazás az ERP rendszerekből nyerheti a szállítási igényeket (szállítóleveleket), készlet és dolgozó adatokat, a vállalati naptárat és más logisztikai információt. A mobil kliensek gyűjtik össze a járművek adatait (tényleges üzemanyag fogyasztás, tartózkodási hely GPS koordináták alapján, megtett útvonal). Ehhez az automatizált adatgyűjtéshez egy olyan hardver elem szükséges, amely a jármű fedélzeti számítógépével tud kommunikálni és a szükséges adatokat vezeték nélküli Bluetooth kapcsolattal juttatja el a járműben elhelyezett vagy a jármű vezetőnél levő mobil kliensprogramhoz. Innen a mobil telefonhálózaton keresztül jut el az információ a központi járattervező alkalmazáshoz, amely a cloud-ban elhelyezkedő járatoptimalizáló motorhoz küldi és azt követően történik meg az optimalizáló algoritmus adaptálása. mindebből kitűnik, hogy valójában a járattervező alkalmazás integrálja a rendszer valamennyi komponensét. A járatoptimalizáló motor eredményeit szintén a járattervező alkalmazás fogadja és adja tovább az adott ERP rendszernek olyan formában, hogy azt értelmezni tudja, pl. rakodási listák, járatinformációval ellátott fuvarlevelek formájában.

A rendszer mind hazai, mind nemzetközi környezetben is használható, melyhez természetesen szükségesek a nemzetközi térképészeti adatbázisok, illetve a rendszer nyelvi lokalizációja.

4iG_K&F_logo_Szechenyi_KPF_logocsoport.jpg